Kontakt/Contact

TD Vinska Gora
+386 (0)40 254 409
(Ana Žerdoner)
tdvinskagora@gmail.com

MO Velenje

Portal Mestne občine Velenje
VSTOPI

Naš kraj

VINSKA GORA

Ob prometni cesti Arja vas - Velenje se z desne smeri v smeri Velenja odstre slikovita podoba kraja pod imenom Vinska Gora. Na razgibanem pobočju se je na skali iz lehnjaka usidrala cerkev sv. Janeza Krstnika na peči.

Naš kraj s slikovito cerkvijo na skalnem pomolu se je kar nekajkrat preimenoval: Sv. Janez Krstnik na Peči, Št. Janž na Peči, Št. Janž na Vinski Gori ali kar Šentjanž.

Po drugi svetovni vojni so po vladni uredbi celo področje kraja poimenovali Vinska Gora in tako se imenuje še danes. Kraj sestavlja več vasi : Vinska Gora, ki je sodobno središče kraja. Nahaja se ob vznožju pobočja in deloma na pobočju.

V dolini so šola, vrtec, Večnamenski dom, trgovina in gasilski dom. Naselje Prelska pokriva vzhodni del kraja in je pretežno ravninsko, Spodnja Črnova, Zgornja Črnova, Lipje, ki je najbolj strmo področje in se nahaja pod Gonžarjevo pečjo, Janškovo selo, Lopatnik in Pirešica.

Cerkev predstavlja najpomembnejšo dominanto v prostoru, ki je najizrazitejša, ko se pripeljemo po omenjeni cesti iz Arje vasi proti Velenju. Ko se približamo odcepu za Dobrno, se že znajdemo na področju Vinske Gore. Prevozimo še nekaj zavojev ob potoku Pirešica in že se nam odpre enkraten pogled na kraj in cerkev, ki se nahaja na višini 473 m n. v na skalnem pomolu.

Fotogalerija Vinske Gore posneto skozi vse letne čase.

Vinska Gora

Vinska Gora

Vinska Gora

Vinska Gora

Vinska Gora

Vinska Gora

Vinska Gora

Vinska Gora